Upoznajmo Srbiju: Subotica
Putovanja, 04/08/2018

Upoznajmo Srbiju: Subotica

Tragajući za turističkim ponudama koje će nas odvesti u neke druge države, gde ćemo se susresti sa novim kulturama, često zaboravljamo na domaći turizam. Zaboravljamo na to koliko je Srbija lepa i koliko toga ima da nam ponudi. Upravo iz tog razloga, današnji post je posvećen upoznavanju Srbije, konkretno Subotice.

 

Subotica je grad bogatog kulturnog nasleđa i burne prošlosti. Ovaj grad je geografski smešten na samom severu Vojvodine a nekada je predstavljao raskrsnicu između dve moćne imperije: Ugarske i Turske. Nadasve šarmantan grad koji će vas osvojiti svojom arhitekturom i smirenošću.

 

Zanimljiv podatak jeste da se ime grada prvi put pojavljuje u pisanoj formi davne 1391. godine, te da je od tada grad promenio više od 200 imena. Najzastupljeniji naziv koji se i danas koristi na mađarskom jeziku jeste Szabadka, dok se Subotica prvi put pojavljuje 1653. godine.

 

Ovu virtuelnu šetnju kroz Suboticu započećemo iz pravca železničke stanice. Prvo na šta ćete naići na ovoj ruti jeste park arhitekte i umetnika Ferenca Rajhla. Tu imate priliku da vidite Narodno pozorište - scena Jadran i Leović palatu. Međutim, ono što će vam prvo privući pažnju svakako je nekadašnja palata Rajhl. Rajhl ju je projektovao za svoj dom i arhitektonski biro, dok je danas ova palate pretvorena u galeriju Likovni susret. Impozantna spoljašnjost ove građevine i danas privlači poglede mnogobrojnih turista, te tako, sigurna sam, ni vi nećete ostati imuni na ovaj primer secesijske arhitekture.

 

 Paleta Rajhl

 

Sledeće odredište, koje se nalazi na svega nekoliko minuta od parka Ferenca Rajhla jeste Korzo. Korzo je glavna ulica u Subotici koja se nalazi na nekadašnjem trgovačkom putu. Ulica je mnogo puta menjala naziv, ali je naposletku zadržala ime Korzo koje sugeriše da je ovo omiljeno šetalište Subotičana. Ovde možete videti najrazličitije stilove gradnje, od secesijskih, preko klasicističkih do modernih građevina.

 

Šetajući glavnom ulicom stićićete do Trga slobode. Ovde se nalazi Narodno pozorište, te spomenik samoprozvanom caru Jovanu Nenadu. Naime, Jovan Nenad se nakon Mohačke bitke (1526.) pojavio kao vođa jedne čete, te proterao Turke iz Bačke. Ovim potezom zagospodario je čitavom Bačkom, te delovima Srema i Banata i time stvorio nezavisnu državu i postao car. Za prestonicu je izabrao Suboticu (kasnije je to bio Segedin). Nažalost, njegova vladavina je trajala svega nekoliko meseci, budući da je caru pripremljena zaseda u kojoj je ranjen, te umire 26. jula 1527. nakon čega se njegova vojska raspala, te država prestaje da postoji.

 

 Narodno pozorište Subotica

 

Spomenik caru Jovanu Nenadu 

 

Ovde možete videti i Zelenu fontanu izgrađenu 1985. godine koja, nažalost, više nije u funkciji. Međutim, Plava fontana (izgrađena 2001. godine) koja se nalazi nešto dalje prema Gradskoj kući (na Trgu Republike) je u funkciji i predstavlja, kako meštani vole da kažu, biser centra Subotice. Obe fontane su izrađene od mađarske Žolnai keramike (Žolnai je mađarska fabrika koja se bavi proizvodnjom keramike i porcelana, te otuda naziv Žolnai keramika).

 

 Plava fontana

 

Okružena parkom i Plavom fontanom u samom centru se nalazi i Gradska kuća iz 1912. godine koja je, takođe, izgrađena u secesijskom stilu. Međutim, ovaj stil je obogaćen elementima i ukrasima mađarskog folklora. U okviru Gradske kuće nalazi se i Velika većnica sa predivnim vitražima. Ukoliko uspete da se organizujete, nikako ne biste trebali propustiti da se popnete na Vidikovac koji se nalazi na samom vrhu Gradske kuće (na visini od 45 metara), te da uživate u pogledu na Suboticu i njenu okolinu.

 

 Gradska kuća Subotica

 

Na ovoj ruti sledeća destinacija jeste Sinagoga iz 1902. godine. Meštani tvrde da je ovo najlepši primer sakralne arhitekture secesije u Evropi u šta nije teško poverovati jer vas već na prvi pogled ova građevina oduševljava svojom lepotom. Centralna kupola visoka je 40 metara, dok u samoj unutrašnjosti postoji 850 mesta za muškarce (u prizemlju) i 550 mesta za žene (na galeriji).

 

 Sinagoga

 

Naspram Sinagoge nalazi se palata Demeter koja je izgrađena u svrhe najamne kuće i štamparije 1906. godine, dok se danas tu nalazi Gradski muzej.

 

Sledeća destinacija jeste Trg žrtava fašizma koji je poznat i kao Trg kod katedrale, budući da se ovde nalazi katedrala posvećena svetoj Tereziji Aviljskoj iz 1779. godine. Sveta Terezija Aviljska bila je zaštitnica grada i njen lik se nalazi na grbu grada. Ispred katedrale nalazi se skulptura Ruke, delo lokalnog umetnika. Pored katedrale ovde se nalazi i spomenik žrtvama fašizma koji je najveći spomenik u Subotici sa 18 metara širine i 8 metara visine.

 

 Trg Žrtava Fašizma Subotica

 

Ovde se završava naša virtuelna šetnja ulicama Subotice, te je došlo vreme za predah. Boss Caffe je idelano mesto bilo da želite samo osveženje u vidu pića, ili pak želite i nešto da pojedete. Do ovog lokala stićićete ukoliko iz pravca Trga slobode krenete glavnom ulicom ka železničkoj stanici, te pred sam kraj glavne ulice skrenete levo u ulicu Matije Korvina.

 

U nekom od narednih postova očekuje vas upoznavanje sa okolinom Subotice, te ćete videti šta to ona ima da ponudi.

 

Do tada, pišite da li ste vi posetili Suboticu? Kakvi su vaši utisci?

 

Veliki pozdrav.

 

Gradska kuća

 

Subotica

 

Sinagoga Subotica

 

Povezani postovi: