Upoznajmo Srbiju: Palić
Putovanja, 10/08/2018

Upoznajmo Srbiju: Palić

U današnjem postu nastavljamo da se upoznajemo s domaćim turizmom. Ukoliko ste pročitali post - Upoznajmo Srbiju: Subotica - znate da sam spomenula da ćemo se u nekom od narednih postova upoznati s okolinom Subotice. A odakle je bolje krenuti nego od Palića? Stoga, pređimo na upoznavanje s turističkom ponudom ovog mesta.


Palić je smešten na svega 8 km od Subotice, te je vrlo popularna turistička destinacija koju rado posećuju kako domaći tako i inostrani turisti. Za popularnost ove destinacije najzaslužnije je Palićko jezero koje datira još iz 15. veka (u pisanim dokumentima jezero se prvi put spominje 1462. godine pod nazivom Palij). Prema legendi ovo jezero je ostatak Panonskog mora, te je nastalo od suza pastira Pavla koji je tu napasao stado. Ovo jezero je ranije bilo slano, dok je danas u potpunosti slatkovodno.

 

Palicko jezero


Kako su godine odmicale tako je i Palić postajao sve atraktivnija turistička destinacija, pa čak i lečilište budući da su voda iz jezera i mulj koji se nalazio u njemu imali lekovito dejstvo. Tako je početkom 19. veka Palić bio banja u koju su dolazili ljudi iz cele Evrope. Međutim, vremenom je mulj izgubio svoja svojstva, te je 1975. godine jezero potpuno isušeno kako bi se uklonile naslage zagađenog mulja. Danas se kupanje u jezeru nikako ne preporučuje budući da voda, prema rečima stručnjaka, nije ispravna. Međutim, za sve one koji ipak žele da se okupaju, postoji alternativa u vidu bazena o kom će biti više reči u nastavku.


Pored lepote jezera Palić ima da ponudi mnogo toga. Na samom ulazu, pored glavnog puta nalazi se Vodotoranj koji datira iz 1912. godine. Izgrađen je u secesijskom stilu sa elementima mađarskog folklora s ciljem da se u turistički kompleks uđe kroz raskošnu kapiju. Dalje se dolazi do Velikog parka (projektovan po uzoru na engleske vrtove) koji predstavlja oazu mira, te ima veliki broj klupa na kojima možete napraviti predah i uživati u tišini. U ovom parku se nalazi i Letnja pozornica iz 1950. godine. Ovo je zapravo bioskop na otvorenom, te služi za mnogobrojne kulturne manifestacije tokom vrelih letnjih dana.

 

Veliki park Palic


Ukoliko nastavite ovom rutom stićićete do Velike terase (iz 1912. godine) koja je urađena veoma raskošno. Na spratu se nekada nalazila Balska dvorana, dok su u prizemlju bili smešteni resotrani i poslastičarnice. Nastavite li pravo ka jezeru naićićete na Muzički paviljon i spomen česmu koja označava kraj izgradnje objekata u secesijskom stilu.

 

Velika terasa Palic


Budući da se ova česma nalazi na sredini šetališta uz samo Palićko jezero, moraćete izabrati na koju stranu želite. Na jednoj strani se nalazi Muški štrand koji je izgrađen nakon Drugog svetskog rata a na kom su se kupali samo muškarci, te otuda i naziv. U blizini Muškog štranda nalazi se termalni bazen. Ovaj bazen otvoren je davne 1984. godine. Od tada pruža svojim posetiocima lekovitu i toplu vodu koja dolazi iz dve bušotine koje održava Naftna industrija Srbije. Sezona traje od juna do oktobra.


Ukoliko izaberete da od česme krenete na drugu stranu stićićete do Ženskog štranda koji datira iz 1912. godine i na kom su nekada spas od vrućina tražile žene. Pored Ženskog štranda postoji mogućnost za iznajmljivanje bicikla ukoliko želite na ovaj način da obiđete Palić. Pored toga postoji i mogućnost iznajmljivanja pedaline ili turističkog brodića koji će vam pružiti pogled na Palić s jezera.


Na samom kraju šetališta nalazi se i Jedriličarski klub, te možete upisati školu jedrenja ukoliko vas to zanima. Pored jedrenja na vodi ovaj klub se u zimskom periodu bavi i jedrenjem na ledu.


Za sam kraj neizostavno treba obići Zoološki vrt Palić. Ovde ćete imati priliku da vidite preko 60 vrsta životinja, te je šetnja ovim zoološkim vrtom pravo uživanje, kako za malu tako i za veliku decu smile. Pored životinja ovde se nalaze i mnogobrojne biljke što šetnju čini još lepšom.

 

Zooloski vrt Palic


Palić je s razlogom omiljeno izletište mnogima. Ukoliko ste u prilici da posetite ovaj biser domaćeg turizma, učinite to. Mir, zelenilo, jezero, životinje, sportske aktivnosti, kupanje, raskošne građevine samo su neke blagodeti koje nudi odmor na Paliću.


Za sve one koji žele da pročitaju nešto više o Paliću ostavljam link ka njihovom zvaničnom sajtu

 

Da li ste posetili Palić? Kakvi su vaši utisci?


Do narednog posta, veliki pozdrav.

 

Palicko jezero 1

 

Palicko jezero 2

 

Upoznajmo Srbiju: Palić

 

Povezani postovi: