Upoznajmo Srbiju: Ergela Kelebija
Putovanja, 14/08/2018

Upoznajmo Srbiju: Ergela Kelebija

Virtuelnom šetnjom kroz Suboticu, a potom i Palić započeli smo upoznavanje sa domaćim turizmom kroz rubriku Upoznajmo Srbiju. Danas nastavljamo u tom pravcu, no ipak na malo drugačiji način. Naime, danas idemo na jedan izlet. Za sve one koji traže beg od gradske vreve želići da, žargonski rečeno, napune baterije i uživaju u prirodi i konjima, ergela Kelebija može biti fantastičan izbor. Pored toga, ovakav izlet naročito može biti zanimljiv deci.


Ergela Kelebija se nalazi 11 km od Subotice, prema graničnom prelazu Kelebija. U pitnju je jedan veoma lepo uređen kompleks koji se prostire na 20 ha. Na ovoj ergeli se uzgrajaju lipicaneri koji su paradni konji, visine 155-160 cm i 95% sive boje. Međutim, ono što je karakteristično za ovu vrstu konja jeste da se ždrebe rađa tamne boje, te do 7 godine postaje siv. U okviru ovog kompleksa postoji konjički klub Favory koji ima za cilj uzgajanje lipicanera koji su jednako dobri i u dresurnom jahanju i u zaprežnom sportu, te ovi konji učestvuju i na mnogim takmičenjima.

 

Ergela Kelebija


Mir, tišina i prelepa priroda su glavne odlike ovog kompleksa. Ipak, nema bojazni da će vam biti dosadno budući da postoji zaista bogat sadržaj koji ova ergela pruža.


Ono što će biti zanimljivo svim ljubiteljima konja jeste jahanje. Za sve iskusne jahače u ponudi je terensko jahanje sa instruktorom. Cena ovog vida rekreacije iznosi 1500,00 rsd/čas.


Ukoliko ste pomislili da ovo nije za vas jer niste iskusni jahač, prevarili ste se. Naime, u ponudi je i čas jahanja za početnike u iznosu od 1300,00 rsd. Dok je za najmlađe obezbeđeno jahanje ponija po ceni od 250,00 rsd/15 min.


Za one koji ipak nisu raspoloženi za jahanje postoji mogućnost iznajmljivanja fijakera koji će vas provozati po ovom kompleksu i kelebijskoj šumi. Cena jedne vožnje iznosi 650,00 rsd po osobi.


Pored jahanja ponija ono što je deci naročito zanimljivo, a što da ne i odraslima, jeste mini zoo vrt koji se nalazi u okviru ovog kompleksa. Tako imate priliku da vidite domaće kokoške, guske, patke, paunove, morke, te racku ovcu. Racka ovca je rasa ovaca kojoj preti izumiranje. Ova ovca ima specifične rogove koji su okrenuti na gore, a ono što je posebno interesantno jeste da su sami rogovi teški gotovo kolikio i ovca.

 

Ergela Kelebija - mini zoo


U okviru kompleksa, takođe, postoji veoma lepo uređeno igralište za decu, te tako mališani mogu da uživaju u igri.

 

Ergela Kelebija - igralište za decu


Ukoliko nakon aktivnosti poželite da predahnete uz jelo i piće to možete učiniti u gostioni Favory koja pruža veliki izbor domaćih vojvođanskih jela.


Ukoliko vam se ova ergela svidi te poželite ovde da organizujete neki bitan događaj u vašem životu (veridebe, rođendani, krštenja, venčanja), postoji i ova mogućnost.


U blizini ergele nalazi se Vila Majur, te ukoliko poželite da provedete više vremena ovde i da se u potpunosti odmorite, možete rezervisati smeštaj. Vila Majur u svojoj ponudi (pored uživanja na ergeli) ima wellnes centar, te možete uživati na zatvorenom bazenu, u sauni, uz masažu ili pak provesti vreme u teretani. Ukoliko ste zainteresovani za ovaj vid opuštanja, ostavljam vam link ka njihovom zvaničnom sajtu kako biste se bolje informisali. 


Ergela Kelebija je pravi raj za sve ljubitelje prirode, mira, tišine, konja. Divno mesto za odmor, ušuškano u vojvođansku ravnicu kojem ćete, sigurna sam, poželeti da se vratite (ja svakako hoću smile).


Da li ste vi posetili ovu ergelu? Kakvi su vaši utisci?


Do idućeg posta, veliki pozdrav.

 

Ergela Kelebija - priroda

Ergela Kelebija - poni

 

Ergela

 

Kelebija

 

Lipicaneri - Kelebija

 

Ergela Kelebija 1

 

Povezani postovi: