Sremski Karlovci i njegove znamenitosti
Putovanja, 03/10/2017

Sremski Karlovci i njegove znamenitosti

Ljubav na prvi pogled. Tako se može opisati prvi susret sa Sremskim Karlovcima. Ovaj gradić nadomak Novog Sada, po mnogo čemu poseban i jedinstven, obgrliće vas i nežno priviti u svoje naručje. Naizgled skroman, miran i tih a opet pun građevina koje svedoče o raskošnoj prošlosti i nekom drugom vremenu. Upravo takav kakav jeste uvućiće vam se pod kožu kao kakav stari lisac svestan svoje moći i topline koju poseduje.


Priznajem. I ja sam pala na njegov šarm. Osvojio me. Svojom blagošću, toplinom, lepotom, istorijom, vinom. Moja prva poseta Sremskim Karlovcima bila je davne 2003. godine. Od tada sam imala želju da mu se vratim, međutim put me nikako nije vodio njemu. Onda sam se preselila u Novi Sad, odlučila da ga posetim i opet se zaljubila. Od tada mu se često i vrlo rado vraćam.
Za Sremske Karlovce se može reći da su satkani od istorije. Upravo zato ovaj post posvećujem istoriji ovog grada i njegovim znamenitostima.

 

Nastanak Sremskih Karlovaca

 

Za vreme Rimskog carstva na mestu današnjih Sremskih Karlovaca nalazilo se malo utvrđenje. U pisanim dokumentima iz 1308. godine se prvi put spominje kao grad i to pod nazivom Castellum Karom. 1521. godine grad pada pod tursku vlast, a ime Sremski Karlovci se prvi put pominje u rukopisnom Otačniku manastira Krušedol iz 1532/1533. godine. Pod turskom vlašću Sremski Karlovci su bili do 1688. Za vreme Velikog Bečkog rata (1683 - 1699) dok su se povlačili prema Beogradu Turci su potpuno spalili ovo mesto. Ovaj rat je okončan u Sremskim Karlovcima sklapanjem Karlovačkog mira 26. januara 1699. Pregovori su trajali 72 dana. Karlovački mir je sklopljen između Austrije i njenih saveznika (Venecije i Poljske ) na jednoj strani i Turske na drugoj uz posredovanje Engleske i Holandije. Rusija i Turska su potpisale separatni mir u trajanju od dve godine. Posle 1699. godine Sremski Karlovci su pod Habzburškom vlasti i postaju značajno trgovačko naselje.

 

Znamenitosti

 

Ono što ovaj grad čini posebnim je barokni stil gradnje. Neki ga s pravom nazivaju barokni grad muzej. Kao ovakav on poseduje mnoge znamenitosti. Uglavnom se sve bitnije znamenitosti nalaze na trgu Branka Radičevića, u samom srcu grada.


Ukoliko idete iz pravca železničke stanice ka centru prvo što ćete videti jeste zgrada Stefaneuma koja je podignuta 1903. godine. Prvobitna namena ove zgrade bila je smeštaj đaka bogoslovije. Ova zgrada je oduzeta crkvi posle Drugog svetskog rata i promenjena joj je namena. Od 2008. godine ovde se nalazi "Institut srpskog naroda".


Odmah pored zgrade Stefaneuma videćete zgradu nekadašnje pravoslavne bogoslovije koju je osnovao mitropolit karlovački Stefan Stratimirović 1794. godine. Ovo je bila najznačajnija ustanova za obrazovanje sveštenika pravoslavne vere u Ugarskoj. 1914. godine ugarske vlasti ukidaju ovu školu, ali ona biva ponovo otvorena 1964. godine pod nazivom bogoslovija "Sveti Arsenije Sremac". Bogoslovija se nalazi u okviru zgrade Crkveno-narodnih fondova.

 

Bogoslovija Sremski Karlovci

 

Idući dalje trgom Branka Radičevića nailazite na Patrijaršijski dvor. Ovde su boravili vladika sremski i Patrijarh srpski. Ovaj dvor je sagrađen između 1892. i 1895. godine. U okviru Patrijaršijskog dvora nalazi se i Riznica u kojoj su izloženi portreti, ikone, umetnički materijali, predmeti primenjene umetnosti kao i biblioteka vrednih i retkih rukopisa. Najstarija knjiga u Riznici je udžbenik za monahe iz 15. Veka, "Cvetnik".

 

Patrijaršijski dvor

 

Pored Patrijaršijskog dvora nalazi se saborna crkva Svetog Nikole. Ova crkva izgrađena je između 1758. i 1762. godine prema projektu koji je izrađen u Beču. Današnji izgled ova crkva dobija između 1907. i 1910. godine kada je izvršena generalna obnova. U ovoj crkvi se nalazi deo moštiju Sv. Arsenija Sremca kao i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice iz 1748. godine.

 

Saborna crkva Svetog Nikole

 

Odmah do ove nalazi se još jedna crkva. U pitanju je katolička crkva Presvetog Trojstva. Izgrađena je 1768. godine na mestu nekadašnje benediktinske bazilike. U sklopu ove crkve nalazi se i Župni ured podignut početkom 19. veka.


Ono po čemu su Sremski Karlovci čuveni jeste česma "Četiri lava" koja je izgrađena 1799. godine u čast završetka prvog karlovačkog vodovoda. Za ovu česmu vezana je i legenda koja kaže da će se onaj ko se napije vode sa ove česme u budućnosti vratiti u Sremske Karlovce.

 

Česma Četiri lava

 

Današnje sedište opštine Sremski Karlovci predstavlja zgrada Magistrata izgrađena između 1808. i 1811. godine. Sa balkona ove zgrade 1848. godine proglašeno je Srpsko Vojvodstvo.

 

Zgrada Magistrata

 

Nasuprot zgrade Magistrata nalazi se ustanova koja je nadaleko poznata, Karlovačka gimnazija. Priča o ovom zdanju je zaista posebna, te nikako ne biste smeli preskočiti obilazak iste. Gimnaziju je moguće obići uz vodiča po ceni od simboličnih 100 dinara. A ono što je zanimljivo je da su vodiči zapravo učenici ove velelepne ustanove. Ljubazni, predusretljivi i nadasve prijatni oni će vas uputiti u detalje o gimnaziji i povesti u obilazak. Od njih ćete saznati istoriju gimnazije, od borbe za njeno osnivanje do danas. Obićićete čuvenu biblioteku koja predstavlja Spomen biblioteku i ujedno je najstarija biblioteka kod Srba, kao i svečanu salu. Saznaćete ponešto i o Branku Radičeviću koji je bio đak gimnazije i koji je voleo Sremske Karlovce na jedan poseban način.

 

Karlovačka gimnazija

 

Jedna od značajnijih znamenitosti kada je u pitanju ovaj grad jeste Kapela mira. Ova kapela je podignuta 1817. godine na mestu gde je potpisan čuveni Karlovački mir.

 

Kapela mira

 

Mesto sa kog se pruža najlepši pogled na Sremske Karlovce i lepote vojvođanske ravnice jeste Vidikovac. Ovde se nalaze pozlaćeni krst i skulptura pesnika, književnika i televizijskog autora Duška Trifunovića. Duško Trifunović je poznat po tome što je prvi pesnik koji je sarađivao sa muzičarima, te su tako nastali neki od hitova kao što su: Glavo luda, Ima neka tajna veza, Ima nešto u tom što me nećeš, Pristao sam buću sve što hoćeš i mnogi drugi.

Vidikovac - Sremski Karlovci

Biblioteka Karlovačke gimnazije

Bibloteka Karlovačke gimnazije 1

Spomenik Branka Radičevića

 

Sremski Karlovci

Vidikovac - Sremski Karlovci 1

 

U narednom postu upoznaćemo se sa potpuno drugačijim Sremskim Karlovcima i videti šta ovaj šarmantni grad ima da ponudi osim svoje istorije i svojih znamenitosti. Do tada, veliki pozdrav.