Sremski Karlovci i hedonizam
Putovanja, 11/10/2017

Sremski Karlovci i hedonizam

U prethodnom postu o Sremskim Karlovcima mogli ste da čitate o njegovim znamenitostima i velelepnim građevinama. Ovaj post biće nešto sasvim suprotno, jer ovaj grad ima da ponudi mnogo više. Stoga, ako ga niste zavoleli zbog njegove burne prošlosti i građevina zbog kojih se čini da je ovde vreme stalo, dajte mu još jednu šansu. Nećete se pokajati.

 

Dvorsko vino - Bermet

Ono po čemu su Sremski Karlovci poznati, pored bogate istorije, jesu vina. Ovaj gradić poseduje veliki broj vinarija u kojima se služe razna vina: merlo, chardonnay, italijanski rizling, rajnski rizling, vranac, beli i crveni bermet.


Sremski Karlovci su poznati upravo po ovom poslednjem. Vino bermet. Može biti i belo, ali je izvorno crveno vino. Reč je o jedinstvenom desertnom vinu. Ovo vino se prvobitno spravljalo kao lek. Obiluje lekovitim i aromatičnim travama, a koristi se 24-27 vrsta biljaka za njegovo spravljanje. Ono što je svojstveno ovom vinu je činjenica da svaka porodica ima svoju malu tajnu prilikom spravljanja bermeta. Te se tako bermet od vinarije do vinarije razlikuje. Ovo vino sadrži čak 17% alkohola. Nemojte se zavarati njegovim slatkim ukusom.


U arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti mogu se naći podaci o ideji karlovačkih vinogradara da zajedno otvore restoran u Beču u kome će se služiti samo bermet.


Ono čime se vinogradari naročito ponose jeste činjenica da je ovo vino pronašlo put i do bečkih hotela, pa čak i do bečkog dvora. Naime, carica Marija Terezija je prilikom posete Sremskim Karlovcima probala ovaj napitak koji ju je oduševio, te su od tog trenutka od Sremskih Karlovaca do Beča često putovali paketi ovog vina. Prema legendi, carica je bila toliko oduševljena ovim vinom da je Karlovčane oslobađala vojske kako bi mogli da spravljaju ovaj napitak.


Ovo vino se, takođe, izvozilo u SAD, Češku i Poljsku. Još jedna od zanimljivosti vezanih za ovo vino jeste ta da se smatra da se ovo vino nalazilo na vinskoj karti Titanika, iako za ovaj podatak ne postoje valjani dokazi.

 

Vinarija Došen

Prva vinarija koju sam posetila u Sremskim Karlovcima jeste vinarija Došen. Ambijent ove vinarije je krajnje prijatan. Ono što ovaj ambijent čini posebnim svakako jeste njegov izgled koji vas kao kakav vremeplov vraća u prvu polovinu 20. veka.

 

Vinarija Došen Sremski Karlovci

 Vinarija Došen

 

Vinarija Kiš

Vinarija Kiš je najčuvenija vinarija u Sremskim Karlovcima. Njihova tradicija traje još od davne 1830. godine. Domaćini su veoma prijatni i raspoloženi da svoja znanja podele sa posetiocima. Bermet se u ovoj vinariji spravlja od 24 biljke. Ono što možete saznati od domaćina jeste da je proces spravljanja ovog vina veoma dugotrajan te da postoji redosled dodavanja biljaka i vreme koje ovo vino treba da odstoji u jednom maceratu. Poenta je u tome da kada pijete vino ne možete sa sigurnošću tvrditi od kojih biljaka je spravljeno jer ni jedna ne dominira.

 

Kuglof

Ono po čemu su Sremski Karlovci još poznati jeste čuveni kuglof. Ovo je tipična nemačka poslastica koja se ovde odavno odomaćila. Postoji gotovo 400 recepata ove poslastice, a današnje domaćice ga prave sa raznim dodacima. Nekada se kuglof jeo uglavnom uz belu kafu ili kakao. A u čast kuglofa svake godine u proleće se održava festifal kuglofa.


Na trgu Branka Radičevića neizostavno treba posetiti Muzej kuglofa Gea. Uživala sam u pogledu na nameštaj, posuđe, tradicionalne nošnje, sve ono što podseća na neka davna vremena. Ovde ćete naći razne vrste ove poslastice, a ono što će vam svaki Karlovčanin preporučiti jeste vinski kuglof koji se priprema uz dodatke poznatog nam vina bermet.

 

Muzej kuglofa Gea

 

Blagodeti prirode

Dvorska bašta, nekadašnja botanička bašta koja se nalazi nedalek od centra u pravcu Stražilova, idealno je mesto za šetnju. Brojno drveće ovoj bašti daje posebnu draž, a dečja graja koja dopire sa poligona za decu daje notu veselosti.

 

Dvorska Bašta Sremski Karlovci


Za sve avanturiste i ljubitelje prirode, Fruška gora je pravi izbor. Pored toga što ćete vreme provesti u prirodi, na čistom planinskom vazduhu, šetnja do Fruške gore je dobra rekreacija. Ukoliko se upustite u ovu avanturu ne biste trebali zaobići Stražilovo na kom je sahranjen Branko Radičević.


Ukoliko pak niste tip za šetnje, Dunav je sjajan izbor. U letnjem periodu ovde mnogi Karlovčani pronalaze spas od vrućina. Takođe, ovde možete napraviti mali predah i sesti u jedan od lokala kako biste se osvežili i pojeli nešto.

 

Pogled na Dunav sa Vidikovca

 

I tako, dok sumrak polako pada i dečja graja biva sve glasnija, podsećajući na sve lepote odrastanja u malom mesto, stižemo do kraja ove priče. Punih stomaka, sa osmehom na licu, bogatiji za novo iskustvo. I zato, ako vas put ikada nanese u ovaj mali, specifični grad, ne oklevajte, posetite ga i iskusite čari njegove topline.

 

Dvorska Bašta

Platan

Platan - spomenik prirode

Vidikovac Sremski Karlovcii

 

Da li ste vi posetili Sremske Karlovce? Kakvi su vaši utisci?

Do idućeg čitanja, veliki pozdrav.