Herceg Novi - grad sa dušom (II deo)
Putovanja, 20/09/2017

Herceg Novi - grad sa dušom (II deo)

Boka

Naša mila Boko, nevjesto Jadrana,
Pokrivena nebom kô od plave svile,
Ljepša si od tvoje primorkinje vile
I svjetlija si od njenog đerdana.

Nikada se tebe nagledao ne bi'!
No da mi je jedno: da postanem valom
Sinjega ti mora, pa pred tvojim žalom
Da vječito šumim i da pjevam tebi.

I da s tobom gledam na tvoj Lovćen plavi!
Pa jednoga dana, kad se gospod javi,
Kad orlovi naši visoko zabrode

I sa tvojih ruka panu gvožda tvrda,
Da pobjednu himnu slušam s tvojih brda,
I da s tobom slavim dan zlatne slobode!

Aleksa Šantic, 1906.

 

Ovim stihovima kojima je Šantić opevao lepote Boke, danas započinjemo još jednu virtuelnu šetnju kroz Herceg Novi. U prethodnom postu mogli ste čitati o Starom gradu i njegovim lepotama. Danas idemo u jednu malo drugačiju šetnju.

 

Njegoševa ulica

 

Ulica koja svakako zavređuje mesto u ovom postu jeste Njegoševa ulica. Ovo je glavna gradska ulica u Herceg Novom koja je otvorena i za vozila i za pešake. Prostire se od Tople pa sve do Starog grada.

Idući od Tople prema Starom gradu prvo na šta ćete naići jeste crkva sv. Spasa. Ova crkva sagrađena je u periodu između 1709. i 1713. godine, a 1864. je gotovo u celosti renovirana. Uz ovu crkvu nalazi se i parohijsko groblje, uz samo groblje nalazi se ćelija sa spomen pločom u kojoj je učio Petar Petrović Njegoš.

Crkva sv. Spasa

 Njegoševa ulica Herceg Novi 1

Idući dalje možete videti kuću u kojoj je Ivo Andrić proveo jedan deo svog života, a koja je danas pretvorena u klub književnika. Nažalost, ovaj objekat je u lošem stanju usled neodržavanja.

Kuća Iva Andrića Herceg Novi

Dalje, u pravcu Starog grada možete videti tzv. park kod Pošte ili Park Nezavisnosti. Ovaj park obiluje zelenilom i klupama, te je veoma prijatan za predah kako za odrasle tako i za decu za koju u ovom parku postoji igralište.

Park Nezavisnosti

Sledeći park na ovoj ruti jeste park hotela Boka. Ovaj park je nastao početkom 20. veka i predstavlja hortikulturalnu baštinu Herceg Novog sa preko 80 vrsta biljaka. Nakon što je bašta hotela Boka srušena usled zemljotresa 1979. godine postavljene su klupe sa kojih se pruža divan pogled koji je odmor za sva čula.

Njegoševa ulica Herceg Novi

Paralelno sa Njegoševom ulicom nalazi se šetalište do kog se može stići mnogobrojnim ulicama koje ih spajaju.

 

Šetalište Pet Danica

 

Ovo šetalište se nalazi tik uz more. Proteže se sve do Igala i dugačko je 6 km. Svoj naziv duguje devojkama koje su se hrabro borile i poginule za vreme Drugog svetskog rata.

Ukoliko krenete u šetnju iz pravca Stargo grada prvo što ćete uočiti jeste tvrđava Citadela. Ova tvrđava je za vreme zemljotresa 1979. potpuno srušena a njene ruševine se i danas mogu videti, veše u moru nego na kopnu.

Idući dalje, stićićete do gradske luke Škver. Iz ove luke polazi veliki broj turističkih brodova ka najrazličitijim destinacijama (nešto više u nastavku teksta).

Škver

Pored ove luke nalazi se spomenik bosanskom kralju Tvrtku koji je 1382. godine postavio temelje grada i dao mu ime Sveti Stefan da bi tek kasnije grad dobio današnji naziv po Herceg Stjepanu Vukčić Kosaču.

Spomenik kralju Tvrtku

Nastavljajući dalje duž šetališta naićićete na mnogobrojne ugostiteljske objekte sa plažama i suvenirnice.

 

Plaže

 

Herceg Novi obiluje ugostiteljskim objektima i plažama koje su uglavnom u sklopu nekog od ovih objekata. Kako ima zaista mnogo plaža, svako može naći neku plažu koja odgovara njegovom senzibilitetu.

Za vreme ovog kratkotrajnog odmora dve plaže su se izdvojile u odnosu na naš senzibilitet. Prva je plaža Yachting Cluba. Ovo je lokal koji je veoma prijatnog ambijenta bilo da želite da popijete kafu, ručate ili boravite na plaži. Plaža se sastoji iz dva dela. Jedan deo je betonski dok je drugi peščani. Naš favorit je peščani deo koji ima veoma lep prilaz moru. U ovom lokalu cena suncobrana je 2,5€ dok je cena jedne ležaljeke 3€, s tim što se uz to plaća i konzumacija od 5€ i za tih 5€ možete naručiti šta god želite od pića i hrane.
Druga plaža je plaža Žaba. Ovo je betonska plaža, dok je prilaz moru poput onog na bazenu, sa stepenicama i dubinom koja je oko 2m. Cena suncobrana je 1,5€ dok je cena ležaljke 2,5€.

 

Izleti

 

Na Škveru ima prilično veliki broj brodova koji redovno saobraćaju. Vaše je samo da izaberete šta želite da obiđete i da se u dogovoreno vreme ukrcate. Najpopularniji izlet jeste do poluostrva Luštica. Na ovom poluostrvu nalaze se Rose, Dobreč, Žanjice, Ribarsko Selo, Mirišta.

Naš izbor je bio izlet do Žanjica sa posetom Plavoj Špilji i tvrđavi Mamula. Za prevoz smo izabrali brod Petar. Cena ovog izleta bila je 15€. Polazak je bio u 10h. Ploveći Jadranom usputne stanice su bile Rose, Dobreč i Žanjice gde smo se zaustavili kako bi se putnici koji su platili kartu samo do ovih mesta iskrcali. Zatim smo nastavili našu plovidbu do Plave Špilje.

U Plavoj Špilji smo imali 20 minuta za kupanje. Malo je reći da je bilo zaista prelepo, a boja vode se ne može opisati rečima. Bio je to jedinstven trenutak. Međutim, ono što moram da primetim jeste neorganizovanost. Prostor u Špilji je mali i kada u isto vreme naiđe veći broj turističkih brodova stvori se gužva, te ukoliko ste u vodi morate paziti na brodove. Ipak, kapetan broda je veoma iskusan te smo izašli bez većih poteškoća iako je u momentu kada smo trebali krenuti bila prilično velika gužva u samoj Špilji.

Plava Špilja 1

Plava Špilja 2

Nakon uspešnog isplovljavanja opet smo se našli na otvorenom moru i putu ka tvrđavi Mamula koja se nalazi na ostrvu poznatom pod nazivom Lastavica. Ovu tvrđavu izgradio je austrougarski general Lazar Mamula po kome je tvrđava i dobila naziv. Tvrđava je bila ozloglašeni logor za vreme Prvog i Drugog svetskog rata. Međutim, iako je malo poznato, ovo nije bila prvobitna namena tvrđave. Naime, ova tvrđava je građena kao i većina tvrđava u Boki kako bi služila za odbranu od uljeza. Nažalost, ovo velelepno zdanje koje ima veliki potencijal da bude još veća turistička atrakcija niko ne održava te ono propada, a priču koja prati ovu tvrđavu nećete saznati na licu mesta jer niti postoji vodič koji bi je ispričao niti table sa natpisima kako bi posetioci mogli da se informišu na taj način.

Tvrđava Mamula

Mamula

Nakon ove usputne stanice dalje smo se uputili ka Žanjicu kako bi tamo proveli ostatak dana na plažama. Iskrena da budem, iako nisamo mnogo probirljivi kada su plaže u pitanju, ova nam se nije dopala. Kamenita je i za nas je bila ispod očekivanja. Ako već dolazite ovde, bolje je porošetati do plaže Mirišta koje je nedaleko od Žanjica. Plaža Mirišta je betonska, i prema našem skromnom mišljenju bolja nego Žanjice. Između ove dve plaže nalazi se malo Ribarsko selo gde se može dobro pojesti i popiti. Najlepše i najmirnije mesto na ovoj lokaciji jeste stepenište koje vodi od Žanjica do Ribarskog sela sa kog se pruža prelep pogled na more. Idealno mesto da sednete u hlad i opustite se dok vam vetrić miluje lice i slušate zvuk mora koji ima umirujuće dejstvo.

Žanjice

Naravno da ovo nije jedini izlet, postoji još pregršt izleta do Kotora, Perasta, Dubrovnika... Da smo imali više vremena sigurna sam da bismo još mnogo toga posetili, ali eto nama razloga da ponovo dođemo u ove krajeve.

Konačan utisak je svakako vrlo pozitivan. Stari grad, Jadran, ljudi, sve nam se dopalo. Ne čudi činjenica što su mnogi pesnici i umetnici deo života proveli upravo ovde.

 

Da li ste vi posetili ove krajeve i kakvi su vaši utisci?

Do narednog javljanja, budite mi pozdravljeni.

Herceg Novi

Herceg Novi 1

Rose

Rose 2

Crna Gora

Fort Mamula