Herceg Novi - grad sa dušom (I deo)
Putovanja, 19/09/2017

Herceg Novi - grad sa dušom (I deo)

Birajući mesto za odmor od svega nekoliko dana, izbor je pao na Herceg Novi. Ovaj primorski gradić je dugo bio na mojoj travel listi i konačno je došao red i na njega. Herceg Novi je grad uskih ulica, stepeništa, tvrđava, sunca, zelenila i pravi je izbor za sve zaljubljenike u jadransko primorje. Ako ste uz to poput mene i letnji odmor volite da začinite dugim šetnjama u potrazi za lepotama grada, onda je Herceg Novi mesto koje ne smete zaobići.

Svesna činjenice da se za 5 dana ne može posetiti sve što ovaj grad i njegova okolina pružaju, vodila sam se onom starom “Bolje išta nego ništa”. I mogu reći da nisam pogrešila. Jedini “problem” jeste taj što sam se zaljubila u njega. Zbog svoje specifičnosti, ovaj grad će vam kao kakav lopov ukrasti srce, a Stari grad kroz koji vas danas vodim, zarobiće vam dušu zauvek, jer je upravo i on takav, grad sa dušom.

 

Stari grad

 

Lepota Starog grada je opčinjavajuća. Uz laganu šetnju njegovim ulicama beskrajno ćete uživati i prepustiti se do te mere da vam čak i mnogobrojni stepenici neće pasti teško.

Do Starog grada se može doći preko glavnog gradskog trga, koji je nekada bio poznat kao Trg soli, a danas kao Trg Nikole Đurokovića. Tu pažnju privlači Sahat (Sat) Kula. Ova kula sagrađena je 1667. godine u vreme turske vlasti, po naredbi Sultana Mahmuda. Danas ova kula predstvalja glavna vrata grada. Zanimljivo je da je simbol Herceg Novog upavo sat na ovoj kuli koji je odolevao vremenu sve do 1995. godine kada je zamenjen novim, električnim satom koji je grad dobio na poklon od Zemuna kao grada prijatelja.

Sahat kula

Trg Nikole Đurkovića

Penjući se uz stepenice i prolazeći kroz gradska vrata dolazimo do Trga Belavista sa istoimenom česmom. Tu se nalazi i crkva sv. Arhangela Mihaila koja je građena u periodu između 1883. i 1911. godine. Ova crkva predstavlja spoj raznih stilova i jedna je od najlepših crkava na ovom području.

Crkva sv. Arhangela Mihaila

Česma Belavista

Sa ovog trga dalje se pružaju mnogobrojne uske uličice koje su specifične za Herceg Novi. Šetajući ovim uličicama imaćete utisak da se nalazite u nekom sasvim drugom vremenu, a mir i tišina koju ove ulice pružaju uneće spokoj u vaš um i u vaše telo.

Laganim koracima dalje ćete stići do Trga Mića Pavlovića na kom se nalazi crkva sv. Jeronima sagrađena 1856. godine na mestu nekadašnje katoličke parohijske crkve. Nešto malo dalje od ove nalazi se crkva sv. Leopolda Mandića. Ova crkva je sagrađena 1688. godine pored samostana i bila je posvećena Blaženoj Devici Mariji da bi kasnije bila posvećena Svetom Franji, a tek od 1976. godine dobija današnji naziv. Leopold Bogdan Mandić rođen je u Herceg Novom, a 1983. proglašen je svecem.

crkva sv. Jeronima i crkva sv. Leopolda Mandića

Nedaleko odatle nalazi se čuvena tvrđava Forte Mare. Ova tvrđava sagrađena je između 14. i 17. veka na stenama i nalazi se iznad morske obale. Gornja vrata tvrđave su poznata kao Porta di mare ili Morska vrata. Ova tvrđava u letnjem periodu predstavlja bioskop na otvorenom što daje dozu romantičnosti i jedan potpuno nesvakidašnji doživljaj. Tvrđava je otvorena za posete svakog dana od 9-20h po ceni od 2€ za individualne i 1€ za grupne posete.

Tvrđava Forte Mare

Koračajući tako dalje, ako ste sanjar, nećete moći da se otrgnete mislima o tome kako je nekada izgledao život na ovim ulicama, kakvi su bili ljudi, šta su radili u ovom malom, lepom kutku sveta. Upravo ova pitanja su mene preplavila dok sam šetala. Tako zaneta sopstvenim mislima i lepotom našla sam se na suprotnoj strani Starog grada, gde se nalazi još jedna tvrđava.

U pitanju je Kanli Kula ili Krvava Kula koja datira iz 16. veka. Ova tvrđava je građena od kamena, a karakterišu je bedemi, te Magareća vrata koja se nalaze na južnoj strani tvrđave. Iako ima mračnu prošlost budući da je nekada bila zatvor, ova tvrđava je 1966. godine rekonstruisana i pretvorena u letnju pozornicu na kojoj se priređuju razne manifestacije. Ponosita i gorda, ova tvrđava pruža jedan od najlepših pogleda na Bokokotorski zaliv. Radno vreme i cena ulaza je ista kao i za tvrđavu Forte Mare.

Kanli Kula

Kanli Kula 1

Pogled sa Kanli Kule

I tako, korak po korak, stepenicu po stepenicu, stigli smo do kraja današnjeg posta. Ostavljam vas da uživate u fotografijama Starog grada, a nastavak vas očekuje uskoro.

Do idućeg posta, veliki pozdrav.

 

Aleksa Santic

Stari grad

Herceg Novi

Herceg Novi 1

Herceg Novi - Stari grad