"Slepilo", Žoze Saramago
Lifestyle, 25/09/2017

"Slepilo", Žoze Saramago

‚‚ Ako vidiš gledaj, ako možeš da gledaš, primećuj.''


Slepilo je jedno od onih dela koje će vas bez sumnje obuzeti od prve do poslednje stranice i o kom ćete dugo nakon čitanja razmišljati. Delo koje će vam prikazati društvo onakvo kakvo jeste na jedan potpuno novi način. Ovo je prvo delo ovog pisca koje sam pročitala i moram priznati da je čitati ovakvo delo bilo pravo zadovoljstvo i da sam nakon ovog poželela pročitati sva dela ovog, slobodno mogu reći, genijalnog čoveka.
Saramagov roman Slepilo napisan je 1995. godine. Ovo delo je jedno od najznačajnijih Saramagovih dela i jedno od najznačajnijih dela svetske savremene književnosti.

 

Ko je Žoze Saramago?


Žoze Saramago (1922 - 2010) je portugalski pisac, dobitnik je portugalske najprestižnije književene nagrade, Kamoišove nagrade (1995) kao i Nobelove nagrade za književnost ( 1998). Odrastao je u siromašnoj, seljačkoj porodici. Završio je mašinobravarski zanat u srednjotehničkoj školi, i pomalo neočekivano, baš tamo zavoleo književnost. Tokom svog života radio je mnogo poslova da bi se od 1975. godine potpuno posvetio književnosti. Zbog svog dela Jevanđelje po Isusu Hristu (1991) dolazi u sukob sa vlastima koje sprečavaju njegovu kandidaturu za Evropsku književnu nagradu, nakon čega se seli na Kanarska ostrva gde je proveo ostatak svog života. U svojim delima daje veoma oštre kritike društva i pojedinaca kao predstavnika istog.

 

Šta je karakteristično za ovo delo?


Ono što ovo delo čini jedinstvenim jeste osobena upotreba interpunkcijskih znakova. Rečenice se uglavnom odvajaju zarezima, pri direktnom govoru nema znakova navoda niti je jasno naznačeno ko govori, javlja se nedostatak manjih pasusa. Likovi nemaju imena već se upotrebljavaju izrazi kao što su: prvi slepac, lekareva žena, starac sa crnim povezom itd.

 

Radnja


Radnja se odvija u nepoznatoj državi, u nepoznatom gradu. Zavladala je potpuno neobjašnjiva epidemija ‚‚belog'' slepila. Kako se epidemija širi neverovatnom brzinom vlasti odlučuju da preduzmu drastične mere, te tako slepe i one koji su bili u direktnom kontaktu sa njima smeštaju u napuštenu ludnicu. Kako se situacije u kojima se likovi nalaze smenjuju tako i pisac daje svoju kritiku društva kroz mentalne procese i emotivne reakcije likova.


Saramago nam kroz paradoks fizičkog slepila govori o posrnulosti društva, o moralnom i duhovnom slepilu, unižavajući ljudske vrednosti i osobine. Moral, čast, poštenje, ljudskost, da li je to ono što našu vrstu čini drugačijom, superiornijom naspram drugih vrsta i da li uopšte posedujemo te osobine?


2008. godine ovo delo je dobilo i svoju ekranizaciju. Film Blindness osvojio je 12 nagrada i 13 nominacija na prestižnim filmskim festivalima.


Saramagova briljantnost ogleda se u svakoj rečenici ovog dela. Ako volite knjige koje ostavljaju snažan utisak, navode vas na razmišljanje i na neki način pomeraju granice, onda je ovo pravi izbor za vas. S moje strane, svakako, sve preporuke.


‚‚Ne znam hoće li biti budućnosti, ali sada je važno da vidimo kako ćemo da živimo u ovakvoj sadašnjosti, Bez budućnosti, sadašnjost ničemu ne služi, kao da je i nema, Možda će čovečanstvo nekako da uspe da preživi bez vida, ali čovečnosti neće biti, posledice su već pred nama.''


Da li ste vi pročitali neko Saramagovo delo i kakav utisak je to delo ostavilo na vas?


Do idućeg čitanja, veliki pozdrav.