U susret Sajmu knjiga: 5 knjiga vrednih vaše pažnje
Lifestyle, 18/10/2019

U susret Sajmu knjiga: 5 knjiga vrednih vaše pažnje

Sajam knjiga u Beogradu ove godine održaće se u periodu od 20. do 27. oktobra pod sloganom: “Pismo = Glava”. U susret ovom događaju odlučila sam da sa vama podelim kojih je to 5 knjiga vrednih vaše pažnje prema nekom mom izboru. U nadi da ću nekome pomoći pri ovogodišnjem knjiškom šopingu, pređimo odmah na preporuke.

 

preporuke knjiga


“Majstor i Margarita”, Mihail Bulgakov


Prva preporuka ide za jedan klasik svetske književnosti koji potiče iz pera nenadmašnog Mihaila Bulgakova. U pitanju je delo koje se smatra jednim od najznačajnijih književnih dela 20. veka, Majstor i Margarita

 

Ovaj roman je mnogima (pa tako i meni) jedan od omiljenih što ne čudi ako uzmemo u obzir njegovu književnu vrednost i poruku koju nosi. Ovo delo ćete, sasvim sam sigurna, poželeti da pročitate više puta i svaki put ćete iznova biti oduševljeni. 

 

Bulgakov u ovm delu zalazi u samu dubinu ljudske prirode, ali i prilično hrabro i vešto prepliće moskovska dešavanja sa pričom o Isusu Hristu, Pontiju Pilatu, pa i samom đavolu.

 

Da se ne bih ponavljala, više o ovom delu i njegovom nastanku možete pronaći u postu Preporuke za kišne večeri. S moje strane sve preporuke za ovo kompleksno i nadasve maestralno delo.

 

“Tragom mrtve princeze”, Kenize Murad

 

Sledeća preporuka jeste roman pod nazivom Tragom mrtve princeze. U pitanju je roman o sudbini princeze Selme napisan perom njene kćerke.

 

Ovo je delo koje ćete voleti ukoliko ste ljubitelji istorijskih romana i ukoliko volite da upoznajete nove kulture. Radnja romana prati život princeze koja je rođena u raskoši i bogatstvu i koja je svedok poslednjih dana vladavine Osmanskog carstva. Međutim, princeza se naposletku udaje za indijskog radžu, te spoznaje kakav je život u osiromašenom društvu. Kako se i da li se princeza navikla na svoj novi život saznaćete ukoliko pročitate ovo fantastično delo.

 

Priča je ispripovedana na jedan zaista ubedljiv i emotivan način, te veoma živo dočarava različite kulture. 

 

Ovaj roman ima i svoj nastavak pod nazivom Badalpurski vrt. Nastavak prati život Selmine kćerke koju je kao dvogodišnju devojčicu majčin evnuh spasao tako što je odveo u švajcarski konzulat i koja je odrastala kao siroče. Kao odrasla ona želi da pronađe svoje korene i spozna ko je ona zapravo.

 

“Orkanski visovi”, Emili Bronte

 

Svi su čuli za sestre Bronte. Njihova spisateljska sposobnost nije mogla proći neopaženo. Ovog puta moja preporuka je roman Emili Bronte pod nazivom Orkanski visovi.

 

Radnja romana prati tragičnu ljubav Hitklifa i Ketrin Ernšo. Hitklif je siroče nepoznatog porekla koje odrasta na imanju porodice Ernšo gde trpi zlostavljanja od strane Ketrininog brata Hindlija dok prema Ketrin oseća ljubav. Iako Ketrin oseća isto prema Hitklifu odlučuje da se prikloni pravilima sredine i udaje se za čoveka istog porekla.

 

Ljubav glavnih likova je večna i veoma snažna, lišena romantičnosti, sebična i destruktivna, no ipak je mnogi smatraju jednom od najlepših ljubavnih prča.

 

“Slepilo”, Žoze Saramago

 

Još jedan roman o kom sam već pisala jeste Slepilo. U pitanju je jedno od najznačajnijih Saramagovih dela. Pisac nam ovde prikazuje posrnulost društva kroz emotivne i psihološke procese likova, te ukazuje na to gde i u kom pravcu idemo.

 

Radnja ovog dela se odvija u nepoznatom gradu gde je zavladala epidemija slepila koja se širi neverovatnom brzinom. Kako se oboleli ponašaju u jednoj nesvakidašnjoj situaciji i da li ovoj bolesti ima leka, saznaćete ukoliko pročitate ovo delo. Za više informacija o ovom romanu pročitajte post “Slepilo”, Žoze Saramago.

 

“Mali princ”, Antoan de Sent Egziperi

 

Za sam kraj ostavila sam knjigu koju je, verujem, većina vas nekada pročitala (ako niste ne znam šta još uvek čekatesmile). Međutim, ono zbog čega se našla na ovoj listi jeste njena univerzalnost i poučnost. 

 

Naime, reč je o Malom princu, knjizi koja je prvobitno zamišljena kao knjiga za decu. Međutim, danas je vrlo rado čitaju i odrasli. Ono što je najbolje od svega jeste što za čitanje ovog dela ne morate da odvojite puno vremena.

 

Radnja samog dela prati nasmejanog malog princa, karakteristične plave kose koji napušta svoju planetu kako bi istražio ostatak svemira. Na svom putu mali princ će nailaziti na razne likove, a svaki taj susret nosi bitnu pouku.

 

Ono što je zanimljivo jeste da je ovo treća najprevođenija knjiga na svetu (prevedena je na 250 različitih jezika). Iako pisana dečijom jednostavnošću ova knjiga se bavi vrlo bitnim pitanjima, te će u vama probuditi uspavano dete spremno da uživa u malim životnim radostima, dete koje zna da ceni ono najbitnije jer kao što i sam mali princ kaže: “Čovek samo srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo.”

 

Dakle, ukoliko niste vreme je da pročitate ovu knjigu, a ukoliko jeste nije zgoreg da to ponovo učinite.

 

To su bili moji predlozi za ovogodišnji sajamski šoping i 5 knjiga vrednih vaše pažnje. Nadam se da su vam ove preporuke bile od koristi i da ćete pronaći nešto za sebe.

 

Da li ste pročitali nešto od navedenog? Koje su vaše preporuke?

 

Do idućeg posta, veliki pozdrav.

 

 

Povezani postovi: