Provedite ušuškanu jesen uz kvalitetan sadržaj
Lifestyle, 17/10/2018

Provedite ušuškanu jesen uz kvalitetan sadržaj

Jesen je uveliko stigla a sa njom i period kada sve manje vremena provodimo na otvorenom. Iako veoma volim letnje večeri, moram priznati da i ovaj period godine ima neku svoju draž. Nema ništa lepše nego kada se nakon napornog dana ušuškate uz šolju nekog toplog napitka i posvetite vreme čitanju dobre knjige ili gledanju omiljenog filma/serije. I zato vam danas donosim predloge kako da provedete ušuškanu jesen uz kvalitetan sadržaj.


“Koreni”, Dobrica Ćosić


Prva preporuka jeste roman Dobrice Ćosića pod nazivom Koreni. Postoji mnogo razloga zašto je moja prva preporuka upravo ovaj roman. Jedan od razloga jeste taj što smatram da srpska književnost ima mnogo da ponudi, te da je vrlo često skrajnuta u poređenju sa svetskom književnošću.


Drugi razlog je to što su Koreni jedan vrlo značajan roman kroz koji se čitaoci upoznaju sa srpskim selom s kraja 19. veka i sa surovim patrijarhatom koji vlada u to vreme. Ćosić je kroz ovaj roman verodostojno prikazao naš narod.


Priča prati radikala vrlo teške naravi, Aćima Katića i njegove sinove Vukašina i Đorđa. Vukašin koji se vraća sa školovanja u inostranstvu saopštava ocu da se ženi ćerokom njegovog političkog neprijatelja Tošića, te da prelazi u liberale. Aćim, koji ovaj čin smatra izdajom, odriče se Vukašina i organizuje seljačku bunu.


Istovremeno, Đorđe je ugledan seljak koji ima probleme sa suprogom Simkom. Naime, oni ne mogu da imaju dece, te se javlja bojazan od gašenja loze. U očajanju Simka odlučuje da zatrudni s jednim od sluga i na taj način spasi brak.


Oni koji prate rad Dobrice Ćosića znaju da se u njegovim narednim delima pojavljuju potomci likova iz Korena. Upravo zato, ukoliko se do sada niste upoznali s Ćosićevim književnim opusom, krenite od Korena.


Poslednji razlog zbog kog se ovaj roman našao kao prvi u nizu današnjih preporuka jeste i to što je snimljena istoimena serija koja će s emitovanjem početi 21. oktobra na RTS-u. Da li je serija podjednako dobra koliko i roman ostaje nam da vidimo. Do tada, svakako pročitajte ovaj klasik srpske književnosti.

 

 

Panta rei


Kao zaljubljenik u glumu i sve što ima veze s ovom umetnošću vrlo često čitam autobiografije velikana srpskog glumišta. Ovog puta, neću preporučiti knjigu već fillm. Naime, reč je o poslednjem filmu Ljubiše Samardžića. U pitanju je dokumentarni film pod nazivom Panta rei.


Ovo je film koji je svojevrstan prikaz jednog vremena. U filmu se Ljubiša Samardžić osvrće na svoje detinjstvo u posleratnoj Jugoslaviji, zatim odlazak u veliki Beograd na studije prava, upis na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju, te na bogatu i veoma uspešnu karijeru glumca i reditelja.


Osim što se kroz film upoznajemo sa svim značajnim segmentima Samardžićevog života, Panta rei nam pruža uvid u to kako su nastajali neki od najznačajnijih jugoslovenskih filmova.


Film nosi vrlo simboličan naziv (panta rei = sve teče) kroz koji nam autor govori da je u životu sve prolazno. Panta rei će u vama probuditi emocije i neku vrstu nostalgije bez obzira na to da li spadate u grupu starijih poštovalaca jugoslovenske kinematografije koji pamti ovo doba ili pak spadate u mladi naraštaj koji ne pamti ovo doba, ali je odrastao uz slavne filmove jugoslovenske kinematografije.

 

All Good Things


Ukoliko ste čitali post 3 dokumentarna filma vredna vaše pažnje možda se sećate (a možda ste i pogledali smile) da sam preporučila serijal The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst. U pitanju je dokumetarni serijal iz 2015. godine koji prati misterije iz života bogataša Roberta Dursta. U tom serijalu se spominje film pod nazivom All Good Things.


All Good Things je film koji je snimljen po istinitim događajima, pretpostavljate, iz života Roberta Dursta. Snimljen je 2010. godine sa Rajanom Goslingom i Kristin Dunst u glavnim ulogama koji su verodostojno prikazali ličnosti Dejvida Marksa (odnosno Roberta Dursta) i Keti Marks (Ketrin Durst).


Dakle, radnja prati život Dejvida Marksa i njegov turbolentni odnos sa suprugom Keti. Keti potom nestaje 1982. godine a Dejvid nastavlja sa svojim životom. Da li je povezan s ovim nestankom i kako njegov život izgleda nakon toga saznaćete u filmu.


Ukoliko niste ljubitelj dokumentarnih filmova, te vam serijal The Jinx ne zvuči primamljivo, pogledajte film All Good Things koji nam daje uvid u život Roberta Dursta na potpuno drugačiji način.

 

 

“Razum i osećajnost”, Džejn Ostin


Za sam kraj ostavila sam jednu ljubavnu priču. Naime, poslednja preporuka ide za prvi roman poznate engleske književnice Džejn Ostin pod nazivom Razum i osećajnost. Ovaj klasik svetske književnosti je pao u senku njenog drugog dela (Gordost i predrasuda) koje je postiglo daleko veći uspeh. Međutim, ovo delo je, takođe, zaslužilo da se nađe na vašoj reading listi.


Radnja romana je smeštena u Engleskoj s kraja 18. veka i prati život sestrara Dašvud i njihove majke. Naime, nakon što je gospodin Dašvud preminuo kuća je pripala njegovom sinu Džonu. Kako je Džon oženjen i kako se njegova supruga prema sestrama i njihovoj majci odnosi s krajnjim nepoštovanjem one bivaju primorane da se odsele.


Ovde se radnja usredsređuje na dve karakterno veoma različite sestre, Elinor i Merijen. I dok jedna predstavlja oličenje suštog razuma, drugu pak vode emocije. Ipak, ono što je zajedničko ovim sestrama jeste to da će se obe naći u vrtlogu ljubavi. Kako su po prirodi potpuno različite tako će se i njihove reakcije na novonastale situacije razlikovati.


Moguće je da će vam na samom početku delovati da je radnja romana vrlo predvidiva, međutim neočekivani zapleti koji vas navode da čitate dalje kako biste saznali šta će se desiti sa sestrama Dašvud će vas demantovati.


Ovaj roman je mnogo puta doživeo ekranizacije. Verujem da su vredne vaše pažnje, te ukoliko više volite ekranizovana dela eto dobre zamene. Moram priznati da za sada lično nisam pogledala ni jednu.


Ovo su bili moji predlozi kako da provedete ušuškanu jesen uz kvalitetan sadržaj. Slobodno ostavite komentar sa svojim predlozima, jer kvalitetnog sadržaja nikad nije previše. Verujem da će dobro doći kako vama tako i meni.

 


Da li ste pročitali/pogledali nešto od navedenog? Da li vi imate neku preporuku za ušuškanu jesen uz kvalitetan sadržaj?


Do idućeg javljanja, veliki pozdrav.

 

 

Povezani postovi: