Preporuke za kišne večeri
Lifestyle, 29/06/2018

Preporuke za kišne večeri

Iako smo svi pripremili svoje kupaće kostime, šešire i kreme za sunčanje, vreme je odlučilo da se poigra s nama. Tako umesto leta dobismo jesen. U skladu s tim u mojoj glavi neprestano odzvanja “Kad dođe oktobar i kiše padaju…” laughing U nadi da će ovaj “oktobar” što pre da prođe, te da ćemo dobiti priliku da uživamo u letnjim večerima koje znaju da budu i više nego prijatne, pripremila sam nekoliko preporuka za vas kojima možete prekratiti ove kišne, ali i sve one večeri kada poželite kvalitetno da provedete vreme. Stoga, da ne dužim, pređimo na preporuke.


“Majstor i Margarita”, Mihail Bulgakov


“Ko ti je rekao da na svetu ne postoji prava, verna i večita ljubav? Neka tom i takvom lažljivcu odmah odseku njegov pogani jezik!”


Prva preporuka je roman Majstor i Margarita. U pitanju je višeslojni roman u kom se veoma vešto prepliću pitanja dobra i zla. Ovaj biser svetske književnosti je mnogo puta proučavan i može se pronaći pregršt preporuka za isti. Radnja ovog romana je kompleksna, te nikako nije štivo za razbibrigu. Naprotiv, ovo je roman za koji će vam trebati puna koncentracija, roman koji je veoma snažan i poučan i koji nije dovoljno pročitati samo jednom u životu.


Glavna tema u romanu Majstor i Margarita jeste pitanje dobra i zla. Da li dobro i zlo postoje ili čovek sam bira u kakvom će svetu živeti?

Radnja se odvija u Moskvi 30-ih godina 20. veka. Sve počinje sa dolaskom tajanstvenog Volanda u grad. Njegova pojava dovodi do niza tragičnih događaja. Međutim, da li je u pitanju zlo koje vreba građane ili su to samo posledice njihovih postupaka?

U nizu tragičnih događaja ono što se izdvaja jeste ljubav između majstora i Margarite. Pisac prikazuje najlepše ljudsko osećanje na svojstven način, ukazujući na to da ne postoje prepreke koje se ne mogu prevazići ako je ljubav prava.


Mihail Bulgakov po profesiji je bio lekar. Danas se smatra jednim od najvećih pisaca 20. veka. Krunom njegovog književnog rada smatra se upravo roman Majstor i Margarita. Na ovom romanu, Bulgakov je radio u tajnosti više od jedne decenije. Za svog života često je dolazio u sukob sa vlastima zbog svojih dela, te tako ni ovaj roman nije bio izuzetak što i ne čudi ako uzmemo u obzir samu tematiku romana, te da se kroz roman provlači priča o Pontiju Pilatu. Teško bolestan, poslednje stranice svog remek-dela Bulgakov je diktirao supruzi. Finalna verzija dovršena je na dan piščeve smrti, dok je prvi put roman objavljen 26 godina kasnije.


O veličini ovog romana govori i to da je preveden na brojne svetske jezike, više puta doživeo dramatizacije, kao i ekranizacije.

Svaka rečenica ovog romana govori o piščevom velikum umu. Bulgakov je svakako čovek koji je ostavio jedinstven trag na pozornici svetske književnosti i koji će se uvek iznova čitati.

Stoga, ukoliko se još niste susreli s ovim delom, sve preporuke da to učinite što pre.


Profesionalac


Sledeća preporuka jeste predstava. Međutim, pre toga moram da vam preporučim RTS-ov zvanični Youtube kanal (RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal). Iako se na ovom kanalu može pronaći zaista mnogo kvalitetnog sadržaja, ovaj put moja preporuka ide za play listu Pozorišne predstave i TV teatar. U okviru ove play liste možete pronaći zaista mnogo predstava.


Iako odlazak u pozorište ništa ne može da zameni, ovo može biti dobra alternativa budući da je trenutno u pozorištima u toku letnja pauza. Osim toga, ovde imate priliku da nađete predstave koje su igrane davno, te se makar na taj način upoznati sa pozorišnim radom nekih od velikana srpskog glumišta.


Predstavu koju bih izdvojila jeste predstava Profesionalac, odigrana 1990. godine u Zvezdara teatru. Postavu čine legendarni Danilo Bata Stojković u ulozi Luke Laban, Bogdan Diklić kao Teodor Teja Kraj, dok se u ulozi sekretarice Marte našla Neda Arnerić.


Ukoliko ste gledali i volite film Profesionalac (sa Borom Todorovićem i Branislavom Lečićem), ne smete propustiti da pogledate ovu predstavu. Ne bih poredila film i predstavu budući da su posredi dve različite vrste umetničkog izražavanja. I film i predstava su svakako vredni vaše pažnje, te ukoliko niste pogledali (bilo da je u pitanju film ili predstava), možda je pravo vreme da to učinite.

 

 


Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju


Poslednja preporuka je film koji je ove godine zvanično otvorio FEST. U pitanju je ostvarenje Martina Mekdona iz 2017. pod nazivom Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju.


Film prati život majke koja je izgubila ćerku u stravičnom zločinu. Kako istraga stoji u mestu, ova majka odlučuje da na svoj način skrene pažnju vlastima kako bi pravda što pre bila zadovoljena. Naime, ona iznajmljuje tri bilborda sa natpisima: “Silovana dok je umirala.”, “Još niko nije uhapšen?” i “Kako to, šerife Vilobi?” na istom onom putu gde joj je ćerka stradala. Šta se potom dešavalo i kakvu su reakciju meštani Ebinga imali na ovaj potez, saznaćete ukoliko pogledate film.


Film je vrlo upečatljiv, te nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Bol i nemoć su emocije koje se neprestano prepliću kroz film. Međutim, doza crnog humora ovom filmu daje karakterističnu notu.


Moram naglasiti da je pored dobrog scenarija i glumačka ekipa bila na visini zadatka. U glavnoj ulozi našla se Franses Makdorman, dok se u ulozi šerifa pojavljuje Vudi Harelson, te Sem Rokvel u ulozi maloumnog policajca.


O kvalitetu samog filma govori i činjenica da je više puta nagrađivan i nominovan na različitim filmskim festivalima. Stoga, ukoliko do sada niste pogledali Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju, učinite to što pre. Sigurna sam da se nećete pokajati.

 

 

Da li ste pročitali/pogledali nešto od navedenog? Kakvi su vaši utisci? Imate li vi neki predlog za ove kišne večeri?

 

Do narednog javljanja, veliki pozdrav.

 

 

 

Povezani postovi: