Opušteno veče: novembarske preporuke
Lifestyle, 19/11/2019

Opušteno veče: novembarske preporuke

Iako je plan bio da rubrika Opušteno veče izlazi jednom mesečno to se, nažalost, nije desilo. Međutim, danas se posle duže pauze vraćamo ovoj rubrici. Ukoliko vas zanima šta se to našlo među novembarskim preporukama, nastavite da čitate.

 

novembarske preporuke


Džoker


Moja prva današnja preporuka jeste film Džoker. U pitanju je film koji prati život usamljenog Artura Fleka koji pokušava da pronađe svoj put. 


Radnja filma se odvija u Gotamu gde Artur radi kao klovn i mašta o tome da jednog dana postane stand-ap komičar. On boluje od vrlo retke bolesti, te se uvek i svemu smeje. Odbačen, ismevan i ponižen on preduzima drastične mere koje se pretvaraju u lančanu reakciju neočekivanih događaja.


Iako je u pitanju lik koji je dobro poznat iz drugih dela i unapred znamo šta je na kraju postao to nije pokvarilo celokupan utisak filma. Naprotiv. Film je vrlo težak, te obiluje scenama nasilja i psihičkim preokretima glavnog junaka, ali i zalazi duboko u ljudsku prirodu i psihu.


Ono što nikako ne mogu a da ne pomenem jeste genijalna gluma Hoakina Finiksa koji se našao u glavnoj ulozi. Način na koji je dočarao mentalno rastrojstvo glavnog lika je maestralno. Pored glavnog glumca, takođe, moram pohvaliti izvanredne zvučne efekte i muziku koja prati celu priču.


Smatram da je film fantastičan, te da predstavlja svojevrsno remek delo. Mogla bih naširoko pisati o ovom filmu, međutim ne želim da pokvarim doživljaj onima koji, možda, još uvek nisu pogledali film.


Dakle, ukoliko ste nekim slučajem propustili ovaj film još uvek ga možete pogledati u bioskopu i uveriti se zašto je upravo on dobio Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji.

 

 


Priča se po gradu


Predstava pod nazivom Priča se po gradu je moja sledeća preporuka. U pitanju je komediija koja nam prikazuje kako jedan trač menja živote četiri žene.


Radnja se odvija u jednom novootvorenom kozmetičkom salonu čija je vlasnica Koka. Dunja, Maja i Nina (Majina mama) svoje slobodno vreme uglavnom provode u salonu gde isprobavaju razne tretmane, ali i vode prijateljske razgovore. Međutim, trač o neverstvu Majinog muža dovodi do niza različitih događaja koji će uticati na njihovo prijateljstvo.


Predstava je vrlo duhovita i pitka, te vrlo opuštajuća. Ipak kroz niz komičnih situacija otvaraju se i neke bitne teme kao što su prijateljstvo, ljubav, praštanje, pa i to kome danas žene poveravaju svoje lice i telo.


Tekst i režiju potpisuje Staša Koprivica dok uloge tumače Dubravka Mijatović, Olga Odanović, Anastasija Mandić i Sena Đorđević. 

 


Bitka za Midvej


Poseldnja preporuka za danas jeste film Bitka za Midvej. Ukoliko volite ratne filmove i istoriju ovaj film mogao bi vam se dopasti.


Dakle, priča prati sukob između američe flote i carske japanske mornarice za vreme Drugog svetskog rata. Iako brojno i tehnički nadmoćniji Japanci gube ovu bitku, te bivaju trajno oslobljeni. Ova bitka smatra se prekretnicom rata na Pacifiku.


Film pruža prikaz ovog vrlo značajnog i dramatičnog dogarđa kroz sudbine vojnika koji su se hrabro borili u ovom ratu. Iako je po sredi ratni film on nije težak jer emocije nisu karta na koju je reditelj (Roland Emerih) igrao, a činjenica da je kraj unapred poznat ne kvari celokupan utisak. Dakle, ukoliko ste ljubitelj ove tematike i ovakvih filmova, pravac bioskop.

 

 

Da li ste pogledali nešto od navedenog? Kakvi su vaši utisci?


Do narednog čitanja, veliki pozdrav.

 

 

Povezani postovi: