Opušteno veče: martovske preporuke
Lifestyle, 13/03/2019

Opušteno veče: martovske preporuke

Stigli smo i do trećeg posta iz rubrike Opušteno veče. Ukoliko vas zanima koji sam sadržaj izdvojila u ovim martovskim preporukama, nastavite da čitate.


Green Book


Prva preporuka jeste film koji je nedavno prikazan na FESTU, a koji trenutno možete gledati u bioskopima. U pitanju je film pod nazivom Green Book, snimljen prema istinitom događaju.


Radnja je smeštena u 1962. godinu i prati šarmantnog izbacivača italo-američkog porekla (Toni Valelonga) koji postaje vozač na turneji afro-američkog pijaniste (dr Don Širli). Pretpostavljam da već nagađate u kom pravcu film ide. I da, glavna tema filma jesu rasne razlike. Ipak, iako je posredi tema koja je ispričana toliko puta film ima neku posebnu draž.


Naime, Toni je veoma dobrodušan, šarmantan i komičan lik s rasnim predrasudama. Vrlo lako nalazi rešenja za probleme na koje nailazi, te uliva sigurnost. Ipak njegova dobrodušnost se vidi u svakom njegovom postupku. S druge strane Širli je veoma pametan, elokventan i dostojanstven čovek, te se upravo tako i bori protiv rasizma i nepravde na koju nailazi. Između ovo dvoje potpuno različitih ljudi rađa se neraskidivo prijateljstvo koje će trajati do kraja života.


Film je veoma pitak. Iako se bavi rasizmom i teškim temama, na momente je izuzetno duhovit, te će vas lepo nasmejati i opustiti.


Ukoliko odlučite ovom filmu da date priliku, sigurna sam da će vam se dopasti. S moje strane imate sve preporuke.

 

 

Margaret Atvud, Sluškinjina priča


Ukoliko ste čitali januarske preporuke možda se sećate da se tu našla i serija Sluškinjina priča kojoj sam tada odlučila da dam šansu, te sada ne mogu da dočekam nastavak iste. Ipak, u međuvremenu odlučila sam da pročitam roman po kom je rađena serija.


Za one koji možda nisu upoznati s tematikom ovog dela, evo ukratko o čemu se radi. Na prostorima nekadašnjih Sjedinjenih Država sada se nalazi totalitarni Gilead. U ovom novom obliku vladavine svako ima svoju ulogu koje mora strogo da se pridržava kako ne bi bio surovo kažnjen. Sluškinje imaju isključivo reproduktivnu funkciju.


Delo koje je Margaret Atvud napisala 1985. godine prati život glavne junakinje, Fredovice, koja se javlja kao narator, te na veoma slikovit način dočarava surovi Gilead, njegov nastanak i razvoj. Roman se završava tamo gde i prva sezona serije. Međutim, knjiga pruža potpuno drugačiji doživaljaj, te smatram da daje bolji uvid u totalitarni sistem koji vlada.


Ne bih poredila seriju i roman budući da su posredi dve različite umetnosti, dva različita gledišta. Ukoliko volite ovu seriju volećete i roman.

 

Sluškinjina priča

 

Zavodljiva televizija - Kreatori serija


Ukoliko redovno pratite blog mogli ste primetiti da mnogo volim sve što ima veze s glumom. Tako ne čudi što je moj sledeći predlog serijal pod nazivom Zavodljiva televizija - Kreatori serija.


Naime, u pitanju je serijal od 6 epizoda posvećenih rediteljima i scenaristima. Kroz ovaj serijal upoznajemo se s radom naših poznatih stvaraoca (Radivoje Lola Đukić, Novak Novak, Siniša Pavić, Zdravko Šotra, Gordan Mihić, Radoš Bajić, Dragan Bjelogrlić), ali i sa istorijom serijskog programa.


Ukoliko volite glumu i zanima vas kako su nastale ideje i kako su se snimale kultne serije koje se i danas rado gledaju, ne propustite ovaj serijal.


Serijal je dostupan na portalu RTS planeta.

 

 

 

Da li ste pogledali/pročitali nešto od navedenog? Pišite svoje preporuke.


Do narednog posta, veliki pozdrav.

 

 

Povezani postovi: