Opušteno veče: februarske preporuke
Lifestyle, 14/02/2019

Opušteno veče: februarske preporuke

Današnji post posvećen je februarskim preporukama. Ukoliko ste čitali prethodni post iz rubrike Opušteno veče, znate da sam najavila kako će ovo biti stalna rubrika koja će, nadam se, izlaziti jednom mesečno. Stoga, da ne dužim pređimo odmah na preporuke.

 

Svetlana Aleksijevič, Rat nema žensko lice

 

Prva preporuka ide za delo pod nazivom Rat nema žensko lice. U pitanju je roman sovjetske spisateljice i dobitnice Nobelove nagrade za književnost (2015), Svetlane Aleksijevič.

 

Svetlana Aleksijevič je provela četiri godine prikupljajući ispovesti žena koje su učestvovale u Drugom svetskom ratu. I ne, nisu to samo medicinske sestre i pralje, bilo je i tu i žena koje su hrabro, rame uz rame s muškarcima, s puškom u ruci jurišale na neprijatelje.

 

Ove ispovesti su, kako na samim koricama ove knjige piše, dokument i dnevnik ljudskog sećanja. Ovde se ne govori o herojstvu i pobedama već o svim strahotama i tome kako rat izgleda iz ženskog ugla, potpuno iskreno, ogoljeno.

 

Ovo je knjiga koja će u vama  izazvati najrazličitije emocije - bes, ljutnju, tugu, gnušanje, nemoć, divljenje, poštovanje, ali i otvoriti neke nove poglede na život. Rat nema žensko lice je izuzetno delo i svakako vredno vaše pažnje.“...Vojnička bluza bez rukava i rupa preko celih grudi, pantalone bez nogavica. Suzama natapaš i suzama ispiraš. Brda i planine tog veša… Čim se toga setim, ruke me i sada zabole. Zimi su mantili teški, krv se na njima zamrzla. Često ih i sada vidim u snu. Leže crna brda i planine… To se rečima ne može prepričati.”

 

“...Ljudska krv je toliko jarka, ni u prirodi, ni kod slikara na platnima nisam videla tako jarku boju…”

 

“- Šišaj je ‘po muški‘.

- Ali ona je žensko.

- Ne, ona je vojnik. Ponovo će postati žena posle rata.”

 

“...Kad odseku ruku ili nogu, nema krvi. Ima samo belog, čistog mesa, a tek zatim i krvi. Ja ni dan-danas ne mogu da sečem pile ako je u pitanju čisto belo meso. U grlu osetim užasan bol…”

 

“...Ja bih čak rekla da je ženski rat strašniji od muškog. Muškarci se hvataju za istoriju, za činjenice, rat ih obuzima kao događaj i suprotstavljanje ideja, različitih interesa, a žene su obuzete osećanjima…”


Izdaja

 

Špijunski film Izdaja (Red Sparrow) je moja sledeća preporuka. Film je rađen prema istoimenom romanu bivešg CIA operativca Džejsona Metjuza koji je svoja iskustva pretočio na papir (u pripremi su još dva nastavka).

 

Dominika Egorova je primabalerina koja brine o svojoj bolesnoj majci. Kada se njena karijera naprasno okonča usled povrede Dominika se suočava sa surovom realnošću i borbom za egzistenciju. Tada joj stric nudi pomoć koju ona prihvata ne znajući u šta se upušta. Nakon toga njen život se menja iz korena a špijunaža, laži, obmane, manipulacije i konstantna borba za život postaju deo njene svakodnevnice.

 

U glavnoj ulozi našla se Dženifer Lorens koja je maestralno usepla da dočara različita psiho-fizička stanja glavne junakinje.

 

Film je izazvao mnoge polemike. Ipak, treba imati u vidu da ovo nije klasična špijunska priča na koju smo navikli. Naprotiv, Izdaja nam prikazuje jedan potpuno drugačiji aspekt špijunaže. Ono što je neminovno jeste da film drži pažnju od prve do poslednje scene iako traje više od 2h. S moje strane, preporuka.

 

Film je dostupan na HBO GO.

 Dr Rudolf Arčibald Rajs, Čujte Srbi

 

Verujem da ste već čuli za švajcarskog hemičara i kriminologa Dr Rudolfa Arčibalda Rajsa i njegovo zaveštanje srpskom narodu pod nazivom Čujte Srbi.

 

Naime, smatram da bi ovo delo trebalo svako da pročita bar jednom u životu. Rajs je do tančina opisao naš mentalitet, osvrćući se na vrline ali i mane koje su i danas, posle gotovo celog veka još uvek prisutne, možda čak i u većoj meri.

 

Kao prijatelj srpskog naroda i neko ko je vrlo objektivno gledao na sve ono što čini našu istoriju, pa i nas same, na samom početku ovog zaveštanja naveo je: “Ne bih vam bio prijatelj ako ne bih povikao “čuvajte se” i ako vam ne bih, uz vrline, koje su istinski i lepe, ukazao, kao u ogledalu, na vaše loše strane. Neću skriti od vas ništa bitno od onoga što sam video, jer pravi prijatelj nije onaj koji vam laska, već onaj koji vam kaže istinu, celu istinu.”

 

Nadam se da sam vas zainteresovala, te da ćete dati priliku ovom delu jer ono to svakako zaslužuje.Da li ste pročitali/pogledali nešto od navedenog? Pišite svoje preporuke.

 

Do narednog posta, veliki pozdrav.

 

 

Povezani postovi: