"Obaveštajac", Lesli Silbert
Lifestyle, 17/11/2017

"Obaveštajac", Lesli Silbert

“Sudbine su promenljive. Bolje da sam stvoriš svoju sreću nego da joj se nadaš.”

 

Malo je reći da će ovu knjigu obožavati svi ljubitelji dobrog trilera. Obaveštajac je delo u kom se vešto prepliću prošlost i sadašnjost, te se spajaju u neverovatno uzbudljivu celinu. Ono što daje posebnu draž ovoj knjizi jeste činjenica da je Silbertova opisala stvarne istorijske ličnosti. Iza tih opisa stoje brojna istraživanja koja su doprinela autentičnosti tih likova. Obaveštajac je prepun misterije i akcije koje će držati vašu pažnju od prve do poslednje stranice.

 

Radnja

Radnja nas vodi od elizabetanske Engleske do sadašnjosti, smenjujući vekove sa svakim poglavljem. Dešavanja koja su se odvijala davne 1593. godine imaju neočekivani uticaj u sadašnjosti. Tako možemo reći da u romanu postoje dva glavna lika. Jedan pripada elizabetancima, dok je drugi deo savremenog doba.

 

Elizabetansko doba: Kristofer Marlo je pesnik i dramski pisac. Međutim, pored pisanja, Marlo se bavi špijunažom u tajnoj službi kraljice Elizabete I. Maja 1593. godine Marlo dobija novi obaveštajni zadatak koji će ga dovesti do novih, neočekivanih otkrića u kojima se prepliću različiti interesi i izdaja. Ova otkrića će ga dovesti u životnu opasnost.

Savremeno doba: Kejt Morgan je bivši student renesansne istorije koja trenutno radi u privatnoj detektivskoj agenciji koja je povezana sa tajnom američkom obavetajnom službom. Ona biva angažovana kako bi otkrila poreklo misterioznog rukopisa iz 16. veka, koji je nedavno ukraden iz kuće bogatog londonskog finansijera Sidra Medine. Koristeći svoje znanje iz renesanse istorije, Kejt uspeva da dešifruje rukopis, te da otkrije njegovu povezanost sa sadašnjicom.

 

Radnja iz 16. veka i radnja iz 21. veka se prepliću i intrigiraju čitaoce uporedo, te se uporedo odigrava i sam rasplet. Ovakav koncept pisanja drži konstantu pažnju i može se reći da je nesvakidašnji. Dok čitate Obaveštajca imate utisak da čitate uporedo dva dela koja se spajaju u jedno.

 

Obaveštajac nam donosi priču koja je podjednako misteriozna i uzbudljiva. Na kraju, ne možete a da se ne zapitate da li se ljudska priroda razlikuje danas u odnosu na nekad i da li se svet špijunaže menja kroz vekove ili je u suštini isti?Zanimljivosti

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je Silbertova kroz celo delo protkala svoj život i iskustvo. Naime, ona ima zvanje magistra istorije nauke. Pored toga, predmet njenog interesovanja jeste elizabetansko doba i pitanje: koja vrsta znanja je bila najopasnija u to doba, te traganje za tajnama i zabranjenim znanjima. Istorijska ličnost koja joj je privukla najviše pažnje jeste upravo Kristofer Marlo i njegova misteriozna smrt.

Odlučivši da akademski život nije za nju okrenula se detektivskom poslu. Činjenica da je glavna junakinja stručnjak za renesansnu istoriju i književnost, te da je i ona privatni detektiv, govori o tome koliko je svojih znanja i interesovanja Silbertova unela u ovo delo.

 

Ono što će obratovati sve ljubitelje ovog dela jeste to da Lesli Silbert trenutno radi na svom drugom delu koje će biti svojevrsni nastavak Obaveštajca. Likovi iz sadašnjosti će ostati isti dok će se prošlost baviti nekim sasvim novim likovima.Da li ste pročitali ovo delo? Kakvi su vaši utisci?

 

Do narednog javljanja, veliki pozdrav.