Filmska jesen: 5 filmova vrednih vaše pažnje
Lifestyle, 23/11/2018

Filmska jesen: 5 filmova vrednih vaše pažnje

Nakon niza ne tako dobrih filmova čini se da je filmska industrija odlučila da nam ponudi kvalitetniji sadržaj. Upravo zato je ovo za mene jedna filmska jesen. U današnjem postu osvrnuću se na 5 filmova koji su vredni vaše pažnje, te ako ste ljubitelji ove vrste umetnosti verujem da ćete pronaći nešto za sebe budući da su u pitanju filmovi iz različitih žanrova.

 

Zaspanka za vojnike


Prvi film u ovom nizu jeste domaći film pod nazivom Zaspanka za vojnike reditelja Predraga Antonijevića. Film prati sudbinu Pete baterije iz Prvog svetskog rata, te veoma emotivno prikazuje surovost jednog ratnog vremena.


Srpska trilogija Stevana Jakovljevića je roman po čijim motivima je snimljen film. Upravo kroz prizmu sećanja Stevana Jakovljevića i komandanta Pete baterije saznajemo sudbinu jednog od ključnih likova u ovom filmu, poručnika Aleksandra kao i ostalih vojnika.


Zaspanka za vojnike je film koji će ostaviti snažan utisak na sve koji ga pogledaju. U jednom momentu smejaćete se pošalicama vojnika, dok ćete u drugom biti na ivici suza. Verodostojno je prikazan srpski mentalitet, hrabrost vojnika, požrtvovanost i prijateljstvo.


Ono što mi se posebno dopalo jeste činjenica da je film snimljen tako da ga mogu gledati svi uzrasti, te to što se bavi epohom o kojoj je važno da se priča. Ukoliko još niste, obavezno pogledajte ovaj film.

 

 

Bohemian Rhapsody


Film pod nazivom Bohemian Rhapsody je moja sledeća preporuka. Film prati proslavljenu grupu Queen, te frontmena Fredija Merkjurija.


U filmu je prikazano kako je grupa nastala, te njihov vrtoglavi uspon do vrha. Pored toga, film prikazuje nestvarnu energiju i ljubav ka muzici frontmena koji odbacuje sve stereotipe, krši pravila i uvodi novi zvuk.


Film se, naravno, dotiče i privatnog života ovog vrsnog umetnika. Ipak, nisam sigurna koliko je film uspeo da prikaže Merkjurijevu ličnost. Da ne bude zabune, film je dobar, međutim smatram da je Merkjuri bio kompleksna ličnost, te da je dva sata malo da se njegova ličnost prikaže u potpunosti.

 

Na samom kraju prikazan je Live Aid koncert održan 1985. godine. Ovaj koncert smatra se najvećim u istoriji rok muzike.


Verujem da su svi ljubitelji ove grupe već pogledali film, ipak za one koji nisu, sve preporuke da to učine.

 

 

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindlewald


Sledeća preporuka je film koji su ljubitelji magičnog sveta s nestrpljenjem isčekivali. U pitanju je drugi deo filma Fantastic Beasts pod nazivom The Crimes of Grindelwald.


Radnja filma je smeštena u 1927. godinu, nekoliko godina nakon događaja u Njujorku iz prvog dela. Mračni čarobnjak Grindelvald kreće u svoju borbu da oko sebe okupi čistokrvne čarobnjake koji će vladati nad svim nemagijskim bićima. Albus Dambldor želi da ga zaustavi, međutim kako ne može sam poći u borbu protiv Grindelvalda daje zadatak Skamanderu (koji je još uvek u nemilosti Ministarstva Magije), te se ovaj upušta u novu avanturu koja ga vodi u Pariz.


Ovaj film izazvao je različita mišljenja. Dok jedni veruju da je film fantastičan drugi su očekivali mnogo više. Međutim, ono što treba imati u vidu jeste da je ovo drugi nastavak od ukupno pet koliko će ih biti. Mnoge priče u filmu su ostale nedorečene i ostala su pitanja poput toga ko je zapravo Nagini, a ko Kridens, kakva priča stoji iza neprijateljskog odnosa između Grindelvalda i Dambldora (iako oni koji su čitali Hari Poter serijal znaju delić prče) i mnoga druga pitanja. Ipak sve ovo film ne čini manje dobrim, naprotiv, film obećava još bolji nastavak.


Za sam kraj ne mogu a da se ne osvrnem na dobru glumačku ekipu. Ipak, najveći utisak ostavila je fantastična gluma Džoni Depa kao Grindelvalda. Na njegove promene u fizičkom izgledu već smo navikli, međutim čini mi se da svakom novom ulogom uspeva još malo da zaintrigira publiku.

 

 

Južni vetar


Film koji danima puni bioskopske sale i za koji su karte unapred rasprodate jeste moja sledeća preporuka. U pitanju je film Južni vetar u režiji Miloša Avramovića.


Radnja filma prati život Petra Maraša, člana uigrane beogradske auto mafije. Posao se odvija dobro sve dok se Maraš ne zameri narko klanu a njegov život postane glavni ulog u mafijaškoj igri.


Južni vetar je film kakav nismo do sada imali prilike da gledamo u domaćoj produkciji, te predstavlja osveženje u tom smislu. Brutalno nasilje i psovke su sastavni deo ovog filma, te za razliku od Zaspanke za vojnike, nije pogodan za sve uzraste. Ipak, film realno oslikava sve ono što se oko nas dešava i predstavlja ogledalo našeg društva.


Film je vrlo kvalitetno urađen s vrhunskom glumačkom ekipom, te drži pažnju od prve do poslednje scene.


Verujem da je veliki deo vas već pogledao ovaj film, no ako ipak niste, svakako to učinite.

 

 

A Star Is Born


A Star Is Born je moja poslednja preporuka za danas.


Film prati ljubavnu priču između zvezde u usponu i zvezde čija karijera kreće stranputicom. Verujem da će mnogi pomisliti kako je u pitanju još jedan ljubavni kliše. Međutim, ne dopustite da vas prve scene zavaraju, ovo je priča koja ima mnogo dublju poruku, te prikazuje surovu realnost života iza scene.


Dominantna tema filma jeste ljubav kao pokretač, međutim pitanja kojima se bavi ovaj film i koja se prepliću jesu šta smo sve spremni da uradimo zarad karijere a šta zarad ljubavi i šta je ono što je na kraju jedino bitno u životu?


Glavnu mušku ulogu u ovom filmu igra Bredli Kuper koji je ujedno i režirao film, te doprineo komponovanju pesama i pisanju scenarija. Kuper se odlično snašao u ulozi rok muzičara, međutim za mnoge su njegove vokalne sposobnosti bile iznenađenje.


Kako je Kuper kao glumac pokazao talenat za muziku tako je i Lejdi Gaga pokazala talenat za glumu. Energija i emocije koje su ovi multitalentovani ljudi uspeli da prenesu su nešto što nikoga neće ostaviti ravnodušnim, te ukoliko ste po prirodi emotivac neka vam maramice budu pri ruci.

 

 

Da li ste pogledali neki od navedenih filmova? Kakvi su vaši utisci?


Do narednog javljanja, veliki pozdrav.

 

 

Povezani postovi: