3 načina da se oslobodite mrzovolje
Lifestyle, 30/01/2019

3 načina da se oslobodite mrzovolje

Kada prođe praznična euforija nekako po pravilu usledi period tromosti, lenjosti, letargije, postpraznične depresije. Ja bih pak sve to nazvala jednim imenom - mrzovolja. Zima se oduži, boravak u zatvorenom prostoru i manjak aktivnosti dovode do pada energije. Novogodišnje odluke počinju da se odlažu za dan, dva, nedelju, sve dok ne shvatimo da je prošao gotovo ceo januar a da nismo uradili ništa od svega što smo zamislili.

Verujem da se većina vas susreće s ovim problemom iz godine u godinu. I sama sam vrlo često u takvoj situaciji. Ove godine je to izraženije budući da sam zbog boginja ceo januar provela u kući, uz tv program. Danas želim s vama da podelim 3 načina da se oslobodite mrzovolje koja i sama primenjujem (već nekoliko godina) i koja, ukoliko im se posvetite, moraju dovesti do rezultata. Naravno, preduslov je da imate volju da promenite nešto u svom životu. Ne zaboravite da sve kreće iz glave.


Povedite računa o svom zdravlju


Ukoliko želite da se rešite mrzovolje prvo što je potrebno da uradite jeste da povedete računa o svom zdravlju. Pod tim mislim i na ishranu i na fizičku aktivnost. Za mene je trenutno ovo najbitnije budući da mi je imunitet prilično oslabljen.


Kada smo u zatvorenom prostoru često iz dosade posežemo za više hrane i napitaka nego što je zaista potrebno našem organizmu. Činjenica da uz to uglavnom ide šetanje od kauča do fotelje i šaltanje tv kanala ne ide nikome u prilog.


Dakle, povedite računa da nakon ovih praznika jedete laganiju hranu i što više voća i povrća. Znam, nisam vam otkrila ništa novo ali nije loše podsetiti se budući da nas mrzovolja sputava da stavimo tačku na osećaj tromosti usled konzumiranja teške hrane. Međutim, ono što je još važnije jeste da prestanemo jesti iz dosade. Sledeći put kada vam ruka posegne za činijom s grickalicama i slatkišima zapitajte se da li vam je zaista potrebno da jedete u tom momentu ili to činite iz dosade.


Pored ishrane važan aspekt o kom treba povesti računa jeste fizička aktivnost. Svi se ulenjimo po tom pitanju nakon praznika, te je vrlo teško pronaći motivaciju da se pokrenemo. Međutim, ukoliko učinite napor i napravite prvi korak ka tome da se pokrenete svaki sledeći put će vam biti sve lakše a vaš organizam će vam biti zahvalan. Ovo ne podrazumeva nužno odlazak u teretanu. Prošle godine sam dala Tri predloga za aktivnu zimu, te možda tu pronađete inspiraciju.


Ono što moram napomenuti jeste da je naučno dokazano da dnevno svetlo ima blagotvorno dejstvo na mentalno zdravlje. Stoga, ukoliko vam se radno vreme završava kada već padne mrak iskoristite jutro i ako ništa drugo makar prošetajte do posla.


Manje gledajte tv, više slušajte muziku


Ono što svi u ovom zimskom periodu radimo jeste gledanje tv-a. Ne kažem da je to loše, postoji kvalitetan sadržaj koji vredi pogledati i koji će vam prekratiti ove tmurne dane, međutim treba imati meru. Umesto da gledate tv po ceo dan pustite muziku koju volite. Muzika vam neminovno može pomoći da se rešite mrzovolje, a uz to ne mora da vam oduzima vreme.


Slušajte muziku dok šetate, dok kuvate, obavljate bilo koji kućni posao. Roditelji mogu pustiti dečije pesmice i priuštiti svojim mališanima dobru zabavu uz đuskanje smile.


Zanimljivosti:

Svi znamo da klasična muzika deluje blagotvorno na mentalno zdravlje. Naučno je dokazano da je klasična muzika deletvorna terapija kod pojave depresije čak i među onima koji ne poznaju ovu vrstu muzike niti je vole.


Ipak, nije svaka vrsta muzike podjednako dobra. Da li ste znali da heavy metal muzika ima potpuno suprotno dejstvo na mentalno zdravlje? Naučnici su utvrdili da se kod velikog broja adolescenata koji slušaju ovu vrstu muzike javljaju čak i suicidne misli.


Okružite se dragim ljudima


Treći način da se oslobodite mrzovolje jeste da se okružite dragim ljudima. Kada nas obuzme mrzovolja često zapostavimo i druženje jer nam je teško izaći iz kuće. Ipak, druženje s dragim ljudima može biti blagotvorno. Provodite što više vremena s ljudima koji su vam podrška i koji vas pune pozitivnom energijom. Ukoliko možete da iskombinujete idite s nekom dragom osobom u šetnju. Pored toga što ćete provesti kvalitetno zajedničko vreme uradićete nešto dobro i za svoj organizam.

 


Kako se vi oslobađate post praznične mrzovolje? Pišite svoje predloge.


Do narednog posta, veliki pozdrav.

 

 

Povezani postovi: