3 dokumentarna filma vredna vaše pažnje
Lifestyle, 12/09/2018

3 dokumentarna filma vredna vaše pažnje

Ukoliko pratite moj blog znate koliko volim dokumentarne filmove. Jedan od prvih postova na blogu bio je posvećen upravo dokumentarnim filmovima (ovde). Tu sam se osvrnula na to zašto volim ovu vrstu filmova, te sam spomenula na kojoj platformi najčešće gledam ovakve filmove. Ono što se od tada promenilo jeste to da sam postala korisnik još jedne platforme. U pitanju je HBO. Ukoliko želite da uživate u kvalitetnom sadržaju, HBO je pravi izbor za vas. Da ne dužim dalje, u današnjem postu vam predstavljam 3 dokumentarna filma vredna vaše pažnje.


Robin Williams: Come Inside My Mind


Prvi film koji želim da pomenem jeste Robin Williams: Come Inside My Mind koji je izašao ove godine u HBO produkciji. Film prati život i rad poznatog glumca i komičara. Verujem da su se mnogi od vas smejali uz njegove uloge. Specifičan po mnogo čemu nije mogao ostati neprimećen. Svoj nesvakidašnji talenat nesebično je delio s publikom, te je svu svoju energiju trošio na pozornici.


Kao potvrda za ovu tvrdnju dolazi i jedna zanimljiva činjenica. Naime, prilikom snimanja humorističkih serija ranije su se koristile 3 kamere. Kako je Robin Williams bio “neuhvatljiv” prilikom snimanja u svom glumačkom zanosu, uvedena je i 4 kamera koja će pratiti samo njega. Tako je korišćenje 4 kamere prilikom snimanja ovog tipa serija postao standard.


Kroz film se upoznajemo s tokom njegove karijere, ali i s činjenicama o njegovom privatnom životu. Ono što je veoma interesantno jeste činjenica da se kroz film kao narator pojavljuje sam Robin. Prilikom nastajanja ovog filma korišćeni su mnogi arhivski snimci, pa čak i oni koje publika nije imala prilike tako često da vidi što daje posebnu draž ovom filmu.


Sigurna sam da će u filmu uživati čaki i oni koji se prvi put susreću s radom ovog vrsnog umetnika. Stoga, ukoliko želite da saznate kako je izgledao put ka vrhu jednog sjajnog komičara kao i to zbog čega je Robin Williams bio toliko cenjen, pogledajte film.

 

 

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst


Sledeći predlog jeste mini serijal pod nazivom The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst iz 2015. godine (HBO). Ovaj dokumentarni serijal podeljen je u 6 epizoda i prati priču Roberta Dursta, bogataša koji je ubio komšiju, a potom pokušao da zataška zločin bacivši njegovo raskomadano telo u reku.


Međutim, ovo je samo početak priče. Verovali ili ne Robert Durst je oslobođen jer je ubistvo počinio u samoodbrani. Da, baš tako. Ubio je čoveka u samoodbrani, a potom ga raskomadao. Ako vam ovo zvuči sumanuto i mislite da sam previše otkrila, varate se.


Naime, ovaj zločin je pokrenuo pitanja o dva još uvek nerešena slučaja, nestanak njegove prve supruge i ubistvo njegove bliske prijateljice. Ukoliko sam vas zainteresovala, obavezno pogledajte ovaj mini serijal i saznajte da li je Robert Durst umešan i u ove zločine ili je u pitanju puka slučajnost.

 


The Fear of 13


Poslednji u nizu koji ću spomenuti jeste film pod nazivom The Fear of 13. U pitanju je film iz 2015. godine (Netflix) koji prati priču Nika Jarisa koji je proveo 20 godinu u zatvoru, u delu pod nazivom Death Row (odeljak za zatvorenike koji čekaju smrtnu kaznu).


Ono što je specifično kod ovog filma jeste činjenica da se u filmu pojavljuje jedino Nik Jaris. Njegove izuzetne narativne sposobnosti propraćene zvučnim efektima nas lagano uvlače u priču o njegovom životu.


Kroz film Nik nam otkriva kako je izgledao njegov život, od detinjstva preko tinejdžerskih dana i problema sa psihoaktivnim supstancama, pa sve do hapšenja, suđenja i života u zatvoru.


Kako izgleda biti osuđen na smrt, provesti tolike godine u zatvoru znajući da nisi kriv, kao i to kako je na Nika uticalo otkriće DNK testa i mogućnost da se dokaže da je nevin, saznaćete ukoliko pogledate ovaj film.

 

 

Da li ste pogledali neki od navedenih filmova? Imate li vi predlog za neki dobar dokumentarni film?


Do narednog javljanja, veliki pozdrav.

 

 

Povezani postovi: